Inovasi Produk Lokal untuk Peningkatan Ekonomi Masyarakat melalui Pengembangan Nugget dari Ikan Bandeng

Authors

  • Nurul Hidayat Universitas Borneo Tarakan
  • Febrianingsih. A Universitas Borneo Tarakan
  • Audi Audi Universitas Borneo Tarakan
  • Charla Ta’bi Sulung Universitas Borneo Tarakan
  • Khairunnisa Khairunnisa Universitas Borneo Tarakan
  • Owen Petit Universitas Borneo Tarakan
  • Prithi Arvana Angody Universitas Borneo Tarakan
  • Rabi Simon Universitas Borneo Tarakan

DOI:

https://doi.org/10.62383/numeken.v2i2.941

Keywords:

Economy, Milkfish, UMKM

Abstract

North Kalimantan is one of the provinces in Indonesia that has marine and fisheries potential. The marine and fisheries sector, which has the potential to contribute to the regional economy, is expected to bring about an increase in the economy evenly and evenly in each region. MSMEs have a very important role in driving the wheels of the economy in the North Kalimantan region. The development of Nuggets from Milkfish can be one way to improve the economy of the people of North Kalimantan. This Community Service Activity was carried out in Kampung 4 Village, East Tarakan District, Tarakan City, North Kalimantan Province on May 4, 2025 at 18.30 - 19.30 WITA. This activity was carried out in Taman Berkampung and one of the shops owned by local residents, Kampung 4 Village, attended by MSMEs and visitors/buyers at Taman Berkampung. The methods used in this activity are procedures for managing and improving tropical marine resources, as well as documentation. The benefits of education provided to residents or MSMEs in the area are so that residents can know that utilizing marine resources can increase the competitiveness of local products and encourage economic independence. This activity was carried out through several series, namely making nuggets from milkfish, socialization, nugget testimonials, and documentation

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amir, N., Kasri, K., La Nafie, Y. A., & Syahrul, S. (2025). Diversifikasi Produk Berbahan Dasar Ikan Bandeng Chanos Chanos Pada Poklahsar US Family di Kabupaten Pinrang. JDISTIRA-Jurnal Pengabdian Inovasi dan Teknologi Kepada Masyarakat, 5(1), 96-102.

Anharudin, A., Fernando, D., Saefudin, S., Susandi, D., & Dwiyatno, S. (2019). Peningkatan Ekonomi Masyarakat Melalui Keterampilan Membuat Nugget Berbahan Dasar Ikan Bandeng Sebagai Bahan Pangan Lokal. Jurnal Ekonomikawan, 19(2), 454851.

Badan Pusat Statistik. (2016). Potensi Usaha Mikro Kecil Provinsi Kalimantan Utara.

Haslindah, A. (2017) Analisis kelayakan pendirian usaha nugget ikan bandeng dengan metode net present value (npv) di kabupaten maros.

Indriati, S., Yusuf, M., Darajat, Z., Yunus, M. A., Ruso, S., & Aliani, P. N. R. (2023). Pengolahan Ikan Bandeng Menjadi Produk Nugget Dan Bakso Di Desa Kabba. In Prosiding Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV) (Vol. 9, No. 3, pp. 256-263).

Nadhifah, H., Kristiastuti, D., Indrawati, V., & Soeyono, D. R. (2021). Pengaruh proporsi ikan patin (Pengasius hypothalmus) dan ikan bandeng (Chanos chanos) terhadap sifat organoleptik nugget kelor. Jurnal Tata Boga, 10(3), 418-427.

Nirina, E., Yofanda, A. R., Putri, S. J. A., & Syafithri, N. M. (2024). Pelatihan pembuatan nugget ikan bandeng sebagai upaya peningkatan ekonomi desa majungan, kKcamatan Pademawu, Kabupaten Pamekasan. Jurnal Gembira: Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(01), 27-35.

Nofiyanto, E., Haryati, S., & Wahjuningsih, S. B. (2020). Modifikasi nugget dari bahan baku ikan bandeng dan tempe bagi UMKM mandiri kecamatan genuk kota Semarang. E-DIMAS: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 11(4), 562-566.

Nusantari, E., Abdul, A., & Harmain, R. M. (2017). Ikan bandeng tanpa duri (Chanos chanos) sebagai peluang bisnis masyarakat desa Mootinelo, Kabupaten Gorontalo Utara, Provinsi Gorontalo. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 3(1), 78-87.

Pade, S. (2022). Pembuatan Nugget Ikan Bandeng Didesa Randangan Kabupaten Pohuwato. Jurnal Abdimas Gorontalo (Jag), 5(1), 24-27.

Putri, S. I., Satyanegara, D., & Pertiwi, W. N. B. (2020). Pengembangan produk olahan ikan bandeng di Desa Sukamanah. Jurnal Aplikasi dan Inovasi Iptek, 2(1), 1-7.

Rahman, B. (2018). Strategi Pengembangan Industri Berbasis Maritim Berdasarkan Sumber Daya, Peran, dan Posisi Daerah (Studi Kasus: Kalimantan Utara). Journal of Regional and Rural Development Planning (Jurnal Perencanaan Pembangunan Wilayah dan Perdesaan), 2(3), 228-243.

Sari, W. M., Andriana, A. N., & Bharata, W. (2022). Pendampingan Industri Rumahan Melalui Pembuatan Produk Nugget Ikan Bandeng Dan Pengemasan Produk. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(5).

Sulistyawan, V. N., Naima, A., & Fitriani, L. (2022). Inovasi Pengolahan Ikan Bandeng menjadi Nugget untuk Meningkatkan UMKM Desa Ketapang. Jurnal Bina Desa, 4(3), 375-381.

Trissan, W., Prayogi, F., Manik, N. A., Bibowo, T. H., Purnama, D., Simanjuntak, J. & Lasono, A. (2022). Meningkatkan Nilai Produk Olahan Ikan Bandeng (Chanos Chanos) Dalam Upaya Penggerakan Umkm Serta Pencegahan Dan Penanggulangan Stunting Di Desa Sungai Undang Kecamatan Seruyan Hilir Kabupaten Seruyan. Majalah Ilmiah KKN Tematik LPPM UPR, 3(3).

Downloads

Published

2025-05-24

How to Cite

Nurul Hidayat, Febrianingsih. A, Audi Audi, Charla Ta’bi Sulung, Khairunnisa Khairunnisa, Owen Petit, … Rabi Simon. (2025). Inovasi Produk Lokal untuk Peningkatan Ekonomi Masyarakat melalui Pengembangan Nugget dari Ikan Bandeng. Nusantara Mengabdi Kepada Negeri, 2(2), 06–15. https://doi.org/10.62383/numeken.v2i2.941

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.